Er bestaan veel feiten en fabels over wat wel of niet migraine kan uitlokken. Zo werd er lang gedacht dat chocola en kaas altijd een migraineaanval uitlokt. Later is gebleken dat er geen verband bestaat tussen deze voedingsmiddelen en migraine, maar dat je voor een migraineaanval meer trek kan hebben in een bepaald voedingsmiddel. Hetzelfde geldt voor fel licht. Doordat je gevoelig kan zijn voor fel licht aan het begin van de migraineaanval, kan er worden gedacht dat fel licht migraine uitlokt. Toch rapporteren sommige mensen dat fel licht bij hen migraine kan uitlokken. Het is dus soms niet helemaal duidelijk of iets migraine uitlokt of dat het iets is waar je gevoelig voor bent voordat een migraineaanval begint. Het is belangrijk om voor jezelf in kaart te brengen wat wel of niet migraine bij jou kan uitlokken, omdat dit voor iedereen anders kan zijn. Van de volgende factoren is wetenschappelijk bewezen dat ze migraine kunnen uitlokken:
Externe prikkels:
- Overmatig gebruik van cafeïne
- Caffeine ontwenning
- Vasten of onvoldoende eten
- Alcohol (Rode wijn kan, maar hoeft niet altijd migraine uit te lokken)
- Producten die aspartaam bevatten zoals in suikervrije producten zoals frisdrank (light), ontbijtgranen, gelatine, kauwgom, snoep of kunstmatige zoetstof
- Producten die nitraatrijk zijn zoals andijvie, raapstelen, bietjes, rode bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein
- Producten die glutamaat bevatten zoals in kant en klaar maaltijden en Chinees eten
- Tabak roken
- Verandering in weer
- Geuren
- Fel licht
- Cocaïne
Interne prikkels:
- Stress of ontspanning na stress
- Onregelmatig slaappatroon
- Obesitas of overgewicht
- Verandering in oestrogeen bloed spiegels zoals tijdens menstruatie, pilgebruik, zwangerschap en overgang
- Onvoldoende bewegen
- Emoties zoals boosheid, angst of depressie
Wat helpt wel of niet om migraine te voorkomen?
Er bestaan ook misvattingen wat wel of niet helpt om migraine te voorkomen. We leggen hier uit wat door de wetenschap bewezen helpt tegen migraine. Onregelmatig leven kan ervoor zorgen dat migraine optreedt. Het is daarom goed om een regelmatig ritme te hebben. Sta elke dag rond dezelfde tijd op en ga dezelfde tijd naar bed, ook in het weekend. Bovendien werkt een gezond gewicht en regelmatig bewegen ook positief op het aantal migraineaanvallen. Soms wordt er beweerd dat acupunctuur helpt om migraine te voorkomen, hier is onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor.
Een mogelijke nieuwe therapie om migraine te voorkomen is groen led-licht. Uit onderzoek is gebleken dat dagelijkse één tot twee uur blootstelling aan groen led-licht een manier is om het aantal migraine aanvallen per maand te verminderen en de hoofdpijn te verzachten. Bij een groep migraine patiënten werd het aantal dagen met hoofdpijn vergeleken bij dagelijkse blootstelling aan wit led-licht en de periode erna dagelijkse blootstelling aan groen led-licht. In de periode met dagelijkse blootstelling aan het groene led-licht werden er minder dagen migraine per maand gemeld. Ook was de hoofdpijn minder erg en duurde de aanval minder lang. De behandeling met groen led-licht is op dit moment nog in de onderzoeksfase. Dat betekent dat er nog meer onderzoek gedaan moet worden voor deze behandeling kan worden toegepast. Het kan de moeite waard zijn om in de gaten te houden wanneer deze therapie op de markt is.
Eigen invloed op migraine voorkomen
Deze website is bedoeld om jou mogelijke tips om jouw migraine te verlichten of te voorkomen. Besef wel dat je niet altijd 100% invloed hebt op het ontstaan en verloop van migraine. Mochten de tips niet afdoende zijn, neem dan contact op met je huisarts.