Lees hier meer hoe je migraine kan voorkomen. Migraine kun je voorkomen door preventieve medicatie of natuurlijke middelen te slikken. Daarnaast kun je prikkels vermijden die migraine kunnen veroorzaken.
Preventieve medicijnen
Bij twee of meer aanvallen per maand kun je overwegen om dagelijkse medicatie te slikken om het aantal aanvallen per maand te verminderen. Deze medicatie wordt profylaxe genoemd. Het slikken van preventieve medicijnen kan het aantal migraineaanvallen per maand met de helft verminderen, ook kan de ernst van de aanvallen verminderen. De preventieve medicijnen mogen naast aanvalsmedicijnen worden ingenomen. Deze medicijnen moeten elke dag worden ingenomen voor drie maanden lang. Het is handig om vooraf een doel te stellen aan de preventieve behandeling. Wil je bijvoorbeeld minder aantal migraineaanvallen per maand of minder hevige hoofdpijn? Na drie maanden wordt gekeken of het gewenste effect van het medicijn is bereikt. Bètablokkers, Candesartan en Amitriptyline zijn medicijnen die kunnen worden gebruikt om migraine te voorkomen
- Bètablokker of Candesartan
Er kan worden gekozen uit twee soorten medicijnen om te beginnen met de preventieve behandeling. Bètablokkers en Candesartan hebben een vergelijkbare werking, maar verschillen in bijwerkingen. Twee verschillende bètablokkers zijn Metoprolol of Propranolol.
- Wissel af tussen bètablokker of Candesartan
Als na drie maanden blijkt dat het eerste gekozen medicijn, een bètablokker of Candesartan, onvoldoende werkt, kan het andere medicijn worden geprobeerd. - Amitriptyline
Als na het proberen van een bètablokker en Candesartan de klachten nog steeds hetzelfde zijn, kan Amitriptyline worden gebruikt.
Preventieve natuurlijke middelen
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat sommige natuurlijke supplementen kunnen helpen om de ernst van migraine en het aantal migraine aanvallen te verminderen. Deze natuurlijke middelen werken minder sterk dan medicijnen, maar bieden een uitkomst voor als je geen medicijnen wilt innemen of bang bent voor de bijwerkingen van medicijnen. Raadpleeg je huisarts als je overweegt om deze supplementen te proberen en welke dosis je kunt nemen. De volgende supplementen kunnen worden genomen om migraine te verminderen:
- Riboflavin (Wordt ook wel vitamine B2 genoemd)
Neem één keer per dag 400 mg Riboflavin. Neem dit supplement voor de maaltijd in. Dit supplement mag niet samen met andere supplementen worden ingenomen. - Magnesiumcitraat
Neem twee keer per dag 300 mg Magnesiumcitraat in. Neem dit supplement voor de maaltijd in. - Groot hoefblad
Neem twee keer per dag 75 mg Groot hoefblad in. - Coenzym Q10
Neem drie keer per dag 100 mg coenzym 10 in. Neem dit supplement voor de maaltijd in.
Vermijden prikkels
Een andere manier om migraine te voorkomen is het vermijden van prikkels die migraine veroorzaken. Om deze prikkels goed in kaart te brengen, kan het bijhouden van een hoofdpijndagboek nuttig zijn. Door op te schrijven na welke gebeurtenis en op welk moment je migraine krijgt, kun je inzicht krijgen of er een verband zit tussen de gebeurtenissen en wanneer migraine ontstaat. Ook kun je deze test doen om erachter te komen voor welke prikkels je gevoelig bent en hoe je deze prikkels kan vermijden.
Preventieve behandeling voor migraine bij de menstruatie
Menstruele migraine kan worden voorkomen door kort NSAID’s zoals Ibuprofen te slikken voor de menstruatie. Als je de pil slikt, kan ervoor worden gekozen om de stopweek over te slaan door de pil door te blijven slikken. Het doorslikken van de pil kan migraine voorkomen. Als je naast de menstruatie ook op andere momenten migraineklachten hebt, dan helpt het niet om voor korte tijd NSAID’s te slikken. Als je namelijk voor een langere periode NSAID’s slikt, kan dit meer hoofdpijn veroorzaken. De normale preventieve behandeling kan wel worden gevolgd als je naast de menstruatie ook op andere momenten migraine hebt.
Preventieve behandeling bij zwangerschap en borstvoeding periode
Als je zwanger probeert te worden of zwanger bent, moet je stoppen met het nemen van preventieve medicijnen voor migraine. Over het algemeen neemt migraine af tijdens de zwangerschap en borstvoeding periode. Als je toch migraine ervaart, kun je een afspraak maken bij je huisarts.